Search for content, post, videos

Cami Şekilli Ezan Duası Kartı

MİNİK SULTANLAR ASLIHAN’IN FAALİYET BAHÇESİNDE

 

Merhabalar Minik Sultanlarım

Allah’ın Selamı ve Rahmeti Üzerinize Üzerimize Olsun.

Yeni bir sayıda yine sizlerleyim, iyi ki varsınız; bu sayıda sizlerle ezanı ve ezan adabını öğreneceğiz. Ezan biz müminleri Allah’ın huzuruna davet eden çok güzel bir çağrıdır. Çünkü Ezan kelime olarak seslenmek çağırmak anlamındadır. Çocuklar, Rabbimiz huzuruna davet ediyorsa, hem de günde beş defa davet ediyorsa bizi çok seviyor, bize çok değer veriyor demektir. Bizi huzurunda görmek istiyor, harika değil mi Minik Sultanlarım? Nasıl ki, öğretmenimizin ya da çevremizdeki kişilerin bizi sevmesi bizimle ilgilenmesi hoşumuza gidiyor ise; Rabbimizin bizi beş vakit ezanla namaza yani huzuruna çağırması da hoşumuza gitmeli. Bu davete icabet etmeli ve davette bol bol dua etmeli ve şükretmeliyiz. Rabbimizin bu davetine karşılık vermeliyiz, namaza koşa koşa gitmeliyiz. Geç kalmamaya dikkat etmeliyiz, namazlarımızı geciktirmeden kılmalıyız. Davete giderken güzel elbiselerimizi giydiğimiz gibi namaz kılarken de güzel kıyafetlerimizi giymeliyiz. Ezanı duyduğumuzda bizler Rabbimize kavuşmanın mutluluğu ile onun huzuruna koşarız. Fakat ezan okunurken dikkat etmemiz gereken adaplar vardır miniklerim. Mesela ezan okunurken yapmanız gerekeni ben sizlere söyleyeyim isterseniz:

Ezanın edebleri şunlardır:

1 – Ezana tazim etmek, okunup bitinceye kadar dinlemek, bir işle meşgul ise, bu meşguliyeti bırakmak. (oyuncakla oynamayı, resim veya ödev yapıyor isek kısa süreliğine bırakmayı vb.)

2 – Ezana, gerek dâvetine uyup babalarınız veya anneleriniz ile camiye gidebilirsiniz. Veya evinizde namaz kılabilirsiniz.

3- Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde:

“Ezan nidâsını işittiğinizde, siz de müezzinin söylediklerini söyleyiniz” buyurmuşlardır.

“Müezzin, “Allahu Ekber Allahu Ekber” deyince sizden kim samimiyetle, “Allahu Ekber Allahu Ekber” derse; sonra müezzin: “Eşhedu en lâ ilâhe illallah” deyince, “Eşhedu en lâ ilâhe illallah” derse; sonra müezzin: “Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah” deyince, “Eşhedü enne Muhammeden Resûlullah” derse; sonra müezzin: “Hayye ala’ssalât” deyince “Lâ havle velâ kuvvete illâ billah” derse; sonra müezzin: “hayye ala’lfelâh” deyince, “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh” derse; sonra müezzin: “Allahu Ekber Allahu Ekber” deyince, “Allahu Ekber Allahu Ekber” derse; sonra müezzin: “Lâilâhe illallah” deyince “Lâilâhe illallah” derse Cennet’e girer.” [Müslim, Salât 12, (385); Ebû Dâvud, Salât 36, (527).]

Bu hadisten hareketle ezan okunduğunda müezzinin söylediklerini tekrar etmeliyiz.  O halde ezan sesini işittiğimizde şunları yapmalıyız:

“Allahu Ekber Allahu Ekber (Allah en büyüktür, Allah en büyüktür).

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: Allahu Ekber Allahu Ekber

Allahu Ekber Allahu Ekber (Allah en büyüktür, Allah en büyüktür).

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: Allahu Ekber Allahu Ekber

Eşhedu el la ilahe illallah (Ben tanıklık ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur.)

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: Eşhedu el la ilahe illallah

Eşhedu el la ilahe illallah (Ben tanıklık ederim ki Allah’tan başka ilâh yoktur).

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: Eşhedu el la ilahe illallah

Eşhedu enne Muhammeder Resûlullah (Ben tanıklık ederim ki Muhammed Allah’ın elçisidir).

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: Eşhedu enne Muhammeder Resûlullah

Eşhedu enne Muhammeder Resûlullah (Ben tanıklık ederim ki Muhammed Allah’ın elçisidir).

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: Eşhedu enne Muhammeder Resûlullah

Hayye ‘ale’s-salah, hayye ‘ale’s-salah (Haydin namaza gelin, haydin namaza gelin).

Biz de: la havle ve la kuvvete illa billah (güç ve kuvvet ancak Allah ile vardır) deriz.

Hayye ‘alel-felah, hayye ‘alel-felah (Haydin felaha / kurtuluşa gelin, haydin felaha / kurtuluşa gelin).

Biz de: la havle ve la kuvvete illa billah (güç ve kuvvet ancak Allah ile vardır) deriz.

Allahu Ekber Allahu Ekber (Allah en büyüktür, Allah en büyüktür).

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: Allahu Ekber Allahu Ekber

La ilahe illallah (Allah’tan başka ilâh yoktur.)

Biz de müezzinin sözünü tekrarlarız: La ilahe illallah.

 

Sabah ezanında “hayye ‘alel-felah”tan sonra iki defa

 “es-salatu hayrun-minen-nevm (namaz uykudan hayırlıdır) denir. Bunu duyunca da:

“Sadakte ve berirte” (Doğru ve haklı söyledin.) deriz.

 

4- Ezanın sonunda vesile yani ezan duasını okumak.

EZAN DUASI

Ezan Duası şudur Minik Sultanlarım:

“Allâhümme Rabbe hâzihi’d-da‘veti’t-tâmme ve’s-salâti’l-kâime âti Muhammeden el-vesîlete ve’l-fazîlete ve’b’ashü makâmen mahmûdeni’llezî vaadteh.”

Anlamı: “Ey bu mükemmel davetin ve daimi çağrının (kılınacak olan namazın) Rabbi olan Allah’ım! Hz. Muhammed’e sana yaklaştırıcı her türlü vesileyi ihsan et. Onu faziletlerle donat. Onu Kur’ân-ı Kerîm’de vaad ettiğin övgü makamına, Makam-ı Mahmud’a yücelt!”

5- O duanın sonunda da: “Eşhedü en lâ ilahe illâllahü vahdehü lâ şerike lehü ve enne Muhammeden abdühü ve rasûlühü. Radaytü billâhi Rabben ve bi Muhammedin Resûlen ve bi’l- İslâmi dinen: Ey Allah’ım! Ben Allah’tan başka ilah olmadığına sadece tek olan Allah’ın var olduğuna ve onun da ortağı olmadığına inanır ve şahidlik ederim ve yine şahidlik ederim ki Muhammed o Allah’ın kulu ve Resûlü’dür. Rab olarak Allah’tan ben razıyım, elçi olarak Muhammed’in olmasından da razıyım. Ben hayat tarzı olarak da İslam dininden razıyım, elçi olarak Muhammed’in olmasından da razıyım ben, hayat tarzı olarak ta İslam dininden razıyım ben, hoşnudum ben.” demek.

 

 

SAYIN EBEVEYNLER:

Bu sayımızda, sizlerle Ezan Duası  kartı yapacağız . Bunun için de bir cami resmi kartı oluşturacağız. Bu kartın içine de Ezan Duasını yazacağız. Allah’ın izniyle yine bu etkinliği yaparken Minik Sultanlarımız ile yapmanızı istiyoruz. Lütfen,  onların sizlere yardım etmesine izin verin. Mutlaka yanlış yapacak ev halı vb. kirlenecektir ama unutmayın ki; çocuk büyütürken evi temiz tutmak, kar hala yağarken kapının önünü temizlemek gibidir. ( Phyllis Diller) Bundan dolayı bırakın kirlensin,  kirletsin. Çocuklarınız ile Ezan okunduğunda televizyon veya radyo veya müzik aleti açık ise sesini kısmasını rica edin. Bunu neden yaptığınızı ona söyleyin ve anlatın. Okunup bitinceye kadar dinlemek, bir işle meşgul ise, bu meşguliyeti bırakmasını sağlayalım. (oyuncakla oynamayı, resim veya ödev yapıyor isek kısa süreliğine bırakmayı vb.)

Eğer biliyor iseniz seslice ezan duasını okuyun. Bilmiyorsanız veya çocuğa daha cazip gelmesini sağlamak için, aşağıda tarifini verdiğim camiyi yapıp, içine ezan duasını yazıp, okuyun. Okumasını biliyorsa çocuğunuza okutun.  Bu eylemleri yaparken çocuğunuzun neden böyle yapmanız gerektiğini anlatın ve anlamasını sağlayan cümleler kurun.

Çocuklara ibadetler ve dua çok ilginç gelir, bizi taklit etmeye çalışırlar. Çünkü bizler onlar için birer modeliz. Bizlerden ne görürlerse onları hafızalarına bir teyp gibi kaydederler. Bizimle birlikte namaz kılmak, dua etmek, oruç tutmak, camiye gitmek çok hoşlarına gider. Yemeklerden önce ve sonra Allaha verdiği nimetlerden dolayı sesli olarak şükretmek, namazlardan sonra yine sesli olarak dua etmek; kendimiz, eşimiz, aile büyüklerimiz ve çocuklarımız için iyi dileklerde bulunmak yavrularımız üzerinde büyük tesir bırakır ve onları Allah’a yaklaştırır. Onun için çocuklarımıza birer model olalım ve onlar bizleri örnek alsınlar. Sizlerin izinden Rablerini bilen seven zikredenlerden kullarından olsunlar inşallah.

Unutmayalım ki;

Çocuk, ailesinin vitrinidir!

 

24_faaliyet-1

RESİM (1): Şeklimizi ya milaj kağıdına çizin ya da fotokopi yaparak kullanın.

resim-1

RESİM (2): Resimde görülen câmi resmi karbon kâğıdı ile fon kartonuna çizilir.

resim-2

RESİM (3): Yeşil renkteki fon kartonu ortadan ikiye katlanır. Katlanan kısma Câmi kenarından itibaren çizmeye başlanır. Câmi resmi çizgilerinden şekildeki gibi çizilir.

resim-4

RESİM(4): Çizilen câmi resmi makas yardımı ile çizgilerinden kesilerek resim çıkarılır.

resim-5

RESİM(5): Katlanan kısım kesilmeyerek; Câmimiz RESİM 5’teki gibi ikiye açılan kapak olur.

resim-6

RESİM (6):  İsterseniz kalın bir karton alıp,  cami şeklini ona da oyup, bozmadan cami şeklinin içine yapıştırabilirsiniz. Bu kartımızın. dik durması için  gerekli.  Biz bir dosya kapağını kesip değerlendirdik. Siz de böyle yapabilirsiniz. Fon kartonunun içine isterseniz başka bir karton koymayabilirsiniz de, bu tercih sizin. Sonra yukarıda yazdığımız Ezan Duasını ve Ezan okunurken yapacağımız tekrarları birer kağıda yazıp kartınızın iç kısmına yapıştırınız.

resim-7

RESİM(7): Çizgilerinden kesilen Câmi resmi merdivenlerinden dışa doğru katlanır.(Sebebi ise masada ayakta durabilmesi içindir.)

resim-8

RESİM(8): Câmi resmi Minik Sultanların çalışma masasında durması için hazırdır. İsterseniz arkasına minik bir mıknatıs yapıştırıp buzdolabına tutturabilirsiniz  ya da bir kurdele bağlayıp duvara da asabilirsiniz. Seçim sizin. Biz masamızın üzerine kalemliğimizin yanına koyduk kartımızı.

resim-9-a

Sonra ezan okunduğunda bu kartı çocuğunuzdan getirmesini isteyip,  beraberce okuyabilirsiniz duayı. Allah kabul etsin. Âmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *