Search for content, post, videos

Uğur Böceğini Kim Yarattı?

MİNİK SULTANLAR ASLIHAN’IN FAALİYET BAHÇESİ

Merhabalar Minik Sultanlarım

Allah’ın Selamı ve Rahmeti Üzerinize, Üzerimize Olsun.

Yeni bir sayıda daha sizlerleyim. Sizlerle beni kavuşturan Rabbime şükürler olsun. Bu ay sizler ile “beni kim yarattı?” konusu ile ilgili çalışma yapmak istedim. Uykudan önce çocuğa, “Allah’ım! Beni, annemi, babamı, kardeşlerimi ve bütün müminleri Sen koru” şeklinde dua etmesi tavsiye edilmeli ve böyle yaptığı takdirde, meleklerin onu sabaha kadar koruyacağı anlatılmalıdır. Bunun olumlu tesirleri çocukta kısa süre sonra görülecektir. Çocuklarımızı büyütmekten ziyade istedikleri gibi yetiştirmek isteyen ebeveynlerin ilk olarak kendilerini yetiştirmekten başlamaktır. Anne baba nasıl bir birey profili çiziyor ise evlatları da onları örnek alıp o profil doğrultusunda hareketler sergilemeye başlar ve zamanla çocuğunda yanlış bir söz ya da hareket fark eden ailelerin öncelikle kendilerini gözden geçirmesi gereklidir. Ebeveynlerin donanımlı olması, kendilerini geliştirmesi ve olaylar durumlar karşısında nasıl davranması gerektiği noktasında çok faydalı olacaktır. Ayrıca çocuklara vermek istedikleri değerler ile ilgili tam anlamıyla donanıma sahip olamamış ve ya kavrayamamış bir ebeveyn çocuklarından gelebilecek çetrefilli sorular karşısında çaresiz kalacak ve çocuklarının akıllarının bulanmasına neden olacaktır. İlk görev olarak tanıtmak ve öğretmeyi verebiliriz. Bilindiği gibi sevdirmek için önce tanıtmak gerekir. Kişi tanımadığı ve bilmediğinin düşmanıdır. Tanıdıkça, güzel yönlerini gördükçe sever, sevgisi artar. Zaten hepimizde fıtraten bir inanma isteği, araştırma arzusu vardır. Çocukların soruları da bu sebeptendir. Özellikle de çocuklar Allah’ı sevmeye çok daha yatkındırlar. Hz. Muhammed (s.a.v.) buyuruyor ki:  “Her çocuk İslam fıtratı üzere doğar…”  O yüzden çocuklar konuları yadırgamayacak ve kabulleneceklerdir. Sorular sorması ve sorgulaması Allah (c.c.) tarafından verilmiş çok güzel bir hediyedir. Mutlaka sabırlı olmak gerekir.

Mesele iyi yetişmiş nesillerse, geleceğimiz ise bir kaç düstura ve tavsiyeye kulak vermekte fayda var.

Mesela; iki yaşında bir çocuğun annesine sorusunu inceleyelim

“Anneciğim! Yağmuru kim yağdırıyor, güneşi kim çıkarıyor?” Sorusuna verilebilecek doğru ve yanlış cevap nelerdir?

Doğru cevap“Allah bizi aydınlatsın ve ısıtsın diye Güneş’i çıkarıyor.”  olabilir.

Yanlış cevap ise  “Güneş aslında sabit duruyor, biz etrafında dönüyoruz, o da çıkıyormuş gibi görünüyor, aslında atmosfer var güneş bizden çok uzakta, diğer gezegenlerin arasında dünyamız küçücük, yağmur bulutlardan yağıyor, su buharlaşıyor sonra atmosferin katmanlarında vs.”  gibi anlaması zor cevaplardır. İki yaşından itibaren soru sorma çağı başladığı için, iki yaşındaki çocuğa verilecek cevap algılayacağı seviyede olmalıdır. “Dünya bir gaz bulutuydu” dan başlayıp bilimsel açıklamalar vermek yaş gruplarını dikkate aldığımızda kafa karıştırıcıdır; sadece sorduğu soruya doğru, kısa ve tatmin edici cevabı vermek önemlidir. Yaş seviyesine, öğrenme kapasitesine göre cevabımızın da açıklayıcılığı artmalıdır ve daha büyük çocuklarımız için bilimsel diye tabir edeceğimiz Yaratıcının Allah (c.c.) olduğu bilinciyle birlikte açıklayıcı cevaplar vermemiz gerekmektedir. Ancak hiç bir zaman hangi yaşta olursa olsun cevap verirken daldan dala atlamamalı soruya ve sorunun soruluş amacına uygun cevaplar vermeliyiz.

Çocuklar sevgisiz ve güvensiz bırakılmamalıdırlar. Onlara Allah’ın kendi yarattıkları içinde en çok çocukları sevdiği anlatılabilir.

Seni kim yarattı?

 Beni kim yarattı?

 Kedileri kim yarattı?

 Kuşları kim yarattı?

 Peki, uğur böceğini kim yarattı?

 

31_faaliyet_1

RESİM 1) Resimdeki uğur böceğimizin kalıbını çizerek makas ile Minik sultanımızla birlikte kesiyoruz.

 31_faaliyet_2

RESİM 2 ) Çay tabağı yardımı ile daire resmini çiziyoruz ve  bu dairelerden iki tane aynı renk olucak kesiyoruz. Daha sonra dairelerimizi ortadan ikiye katlıyoruz.

 31_faaliyet_3

RESİM 3) Katlanan uğur böceğimizin kanatlarına küçük siyah benekler keserek yapıştırıcı ile katlanan kısımda istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.

31_faaliyet_4

RESİM 4) Resimdeki gibi uğur böceğimizin kanatlarını raptiye ile gövdesine kanatlarını hareket edebileceği şekilde tutturuyoruz. Raptiyenin arkasını bükmeyi unutmayın ama, sonra çocuğun eline batabilir.

31_faaliyet_5

RESİM 5) Uğur böceğimizin kanatları hazır J Ne güzel değil mi Minik Sultanlarım Allah ne güzel yaratmış bu hayvanı  şükürler olsun.

31_faaliyet_6

RESİM 6 )Etkinliğimizde artık materyalleri değerlendirdik. Kulak çöpünü ortadan ikiye makas ile keselim.

31_faaliyet_7

RESİM 7) Daha sonra istediğiniz renk, renkli simler ile kulak çöpümüzün pamuk kısmını yapıştırıcı sürdükten sonra süsleyebilirsiniz.

31_faaliyet_8

RESİM 8) Daha sonra uğur böceğimizin kanatlarının üstüne resimdeki gibi beni kim yarattı? Sorusu yazılır.

 31_faaliyet_9

RESİM 9) Son olarakta uğur böceğimizin gövdesine ALLAH yazısı yazılarak etkinliğimiz tamamlanır.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *